Лікарняне харчування: проблеми і низькі стандарти

26 Июня 2020 0

Реалії харчування в лікарнях України — це мізерне фінансування, застарілий підхід до формування дієти пацієнта, жахливий стан харчоблоків – ще з радянським обладнанням.

А найгірше те, що все це сприймається українцями як норма: люди не дотримуються дієти, складають анекдоти про погане харчування в лікарнях і традиційно їдять «передачки», принесені родичами.

Як це впливає на здоров’я нації та чи можливо щось змінити?

За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя та призводить до виникнення неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушень обміну речовин.

Людина, яка проходить курс лікування, потребує особливої уваги до свого харчування. Лікувальне харчування не лише полегшує стан при хворобі, а й прискорює процес одужання, роблячи більш ефективною комплексну терапію.

Пацієнт не в змозі забезпечити себе самостійно належним харчуванням, а принесені страви від родичів порушують вимоги дієти. Завдання держави: надати пацієнтам належне лікувальне харчування у закладах охорони здоров’я.

А що ж ми маємо натомість?

З держбюджету на трьохразове харчування пацієнта виділяється, в середньому, 35 грн. на день (дані по Київській області). В інших регіонах України ситуація з фінансуванням ще критичніша: місцями сума опускається до 14 грн. на пацієнта. Звичайно, за такі кошти організувати збалансоване харчування хворого просто неможливо.

Крім того, в медзакладах грубо порушують норми, визначені Міністерством охорони здоров'я, які передбачають у раціоні яловичину, рибу, яйця, кефір. Чия це провина: лікарні, яка не може правильно розподілити кошти, чи держави, яка виділяє з бюджету замало? Відповідь проста: це недосконалість системи загалом.

Стан харчоблоків — це величезна проблема: старе обладнання і  антисанітарія, фактично всі харчоблоки потребують відновлення. Також максимально важливо, щоб у кожній лікарняній кухні була впроваджена світова система харчової безпеки НАССР, яка гарантує якість та безпечність страв у їдальнях установ охорони здоров’я. ЇЇ впровадження включає в себе роботу над ризиками відхилення від санітарних норм, порядку приготування їжі, а перевірку здійснює спеціальна група, що призначається керівництвом установи.

З методологією призначення дієти пацієнтові теж проблеми. До 2013 р. українські лікарні призначали харчування хворому за системою Певзнера, що має 15 дієтичних столів і визначає потрібну дієту відповідно до хвороби пацієнта. Дієтичні столи Певзнера вже давно у світі вважаються неактуальними. І хоч 2013 р. вийшов наказ № 931 «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні», багато дієтсестер досі складають меню за дієтичними столами Певзнера, які не завжди відповідають принципам доказової медицини.

Крім того, наказ № 931 мав стати перехідним до світових норм дієтотерапії. Однак досі не лише не розроблені нові норми, а навіть попередній наказ за сім років не реалізовано.

 Крім того, у медіапросторі інформація про важливість лікувального харчування практично відсутня. Через свою необізнаність пацієнти нехтують рекомендаціями лікарів та не приділяють належної уваги харчуванню у процесі одужання.

Усі пацієнти звикли до того, що їм приносять їжу їх родичі. І коли країну застав карантин, то це стало неможливим і оголило проблему важливості безперебійного харчування хворого. А ще — показало неготовність багатьох медичних закладів забезпечити пацієнта лікувальним харчуванням з дотриманням всіх норм безпеки в умовах пандемії.

Головні лікарі медичних закладів чи відповідальні за ці питання особи змирилися з такою ситуацією.

Наразі, спілка бачить декілька виходів із ситуації, яка склалася. По-перше, капітальний ремонт та оновлення обладнання лікарняних харчоблоків. Але чи готова держава фінансувати мільярди гривень, коли виділяє 15 гривень на денне меню пацієнта? По-друге, передача організації лікувального харчування на аутсорс спеціалізованій компанії.

Тоді лікарня буде займатися профільними обов’язками, а про харчування будуть дбати професіонали медичного кейтерингу. Це оптимізує та раціоналізує процеси, і є підстави сподіватися на гарний результат.

Мета нашої спілки – вплинути на фінансування, громадську думку, знайти ресурси на відновлення харчоблоків тощо. Але це може тривати не рік, і не два, тому ми пропонуємо кожній лікарні взяти ініціативу в свої руки та почати зміни з себе.

Харчування — це шлях до скорішого одужання, і це має зрозуміти кожен українець, щоб змінити систему спільними зусиллями.

Анна ШКАВЕРА,
член та керівник проектів спілки «Академія харчування пацієнтів»*

* АХП – це громадська спілка, яка прагне допомогти пацієнтам отримати якісне харчування та вплинути на усвідомлення громадянами важливості харчування у процесі одужання. 

Черная метка Украины

Вместо того чтобы заниматься выполнением гособоронзаказа, приходится обороняться от...

Два взгляда на историю

В соответствии со школьными учебниками истории становление нашей страны как...

До развала Союза оставался один шаг

К 30-летию принятия Декларации о государственном            суверенитете...

Портрет либерального фашизма

Масса людей, оказавшихся на разных руководящих должностях, представляет собой класс...

Рыбные дни в Чернобыле

Радиоактивное облако накрыло значительные территории Украины и Белоруссии. Но есть...

Уважаемые читатели!

Несколько дней назад несанкционированно, без ведома руководства издания на нашей ...

Последний компромисс?

При годовом плане в 1 млрд. грн за 8 месяцев 2019-го от растаможки в госбюджет поступило 7,1...

Прогноз неочевидного ускорения

Вместо экономического роста реформаторы могут получить долгосрочное сокращение...

Реформенный зуд

Продолжающаяся деиндустриализация свидетельствует о неспособности МОН выполнять...

В испытательный полигон превратили гражданскую войну...

Восточная Украина — самый важный плацдарм транснационального движения «борьбы...

Земля как последний форпост

Создание президентом Зеленским рынка земли в условиях плачевного состояния экономики...

Не разжигать пожар

Хрупкий мир в Украине может быть нарушен даже непреднамеренным вмешательством извне

Комментарии 0
Войдите, чтобы оставить комментарий
Пока пусто
Авторские колонки

Блоги

Ошибка