Взрывы в Калиновке: два года, 100 томов, ноль подозреваемых

№40(924) 4 — 10 октября 2019 г. 02 Октября 2019 0

В сегодняшнем обзоре региональных СМИ — наиболее интересные публикации изданий Винницкой, Закарпатской и Черновицкой областей.

Место происшествия осматривали 964 раза!

«Увечері 26 вересня 2017-го небо під Вінницею було багряним: о 21.45 на 48-му арсеналі Збройних сил України стався вибух, який спричинив масштабну пожежу та подальшу детонацію й розліт боєприпасів», — напоминает нам о событиях двухлетней давности близ села Калиновка журналист винницкого информационного портала «Vежа» Людмила Калищук.

В своем материале наша коллега рассказала о том, как расследуется уголовное дело по признакам диверсии, открытое военной прокуратурой 27 сентября 2017 г.

«Основний камінь спотикання у досудовому розслідуванні, яке повільно, але вже впевнено стає «висяком» для слідства, — комплексна військова експертиза. Її результатів уже другий рік не можуть дочекатися вінницькі слідчі СБУ та військові прокурори. Експертизу проводять у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз (КНДІСЕ) Міністерства юстиції України. Загалом інститут проводить три комплексні військові експертизи, дві з яких виконані та передані замовникам. Результати ще однієї експертизи знаходяться на стадії оформлення висновків.

«Термін виконання експертиз обумовлений значною завантаженістю експертів, особливо великою кількістю об'єктів досліджень та кількістю питань, а також залученням спеціалістів і фахівців для проведення досліджень. Виконання крайньої призначеної експертизи знаходиться на особистому контролі керівництва КНДІСЕ та буде завершено найближчим часом», — обіцяють експерти».

«У військовій прокуратурі Вінницького гарнізону Центрального регіону України повідомили, що станом на вересень 2019 року матеріали кримінального провадження не поміщаються у 100 томах. До відома читачів: один том — це 250 аркушів паперу. Й це не кінець.

Крім того, військові прокурори діляться такими статистичними даними щодо дворічного розслідування:

— допитано як свідків 1087 осіб;

— проведено 964 огляди місця події;

— із використанням поліграфа допитано 60 осіб як свідків;

— направлено 372 запити та 178 доручень тощо.

За два роки слідства про підозру у вчиненні диверсії не оголосили нікому».

«У Координаційній групі Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України на запит відповіли, що з моменту вибуху арсеналу тричі проводили спільні тренування органів управління та сил цивільного захисту щодо евакуації населення з населених пунктів, прилеглих до 48-го арсеналу. Також протягом року, кажуть у спецслужбі, провели 30 робочих зустрічей, на яких аналізували загрози, які можуть вплинути на стан захищеності військової частини.

«Усі заходи вживаються з урахуванням аналізу напрацювань іноземних партнерів у сфері протидії терористичним та диверсійним проявам, а також досвіду, здобутого суб'єктами боротьби з тероризмом під час участі в АТО/ООС, що проводяться на сході України», — запевнили у вінницькому управлінні СБУ».

«У Єдиному державному реєстрі судових рішень інформація щодо кримінального провадження за фактом диверсії фактично відсутня: військові прокурори своїм рішенням засекретили всі ухвали, які виносять українські суди у рамках досудового розслідування. Мотив: є загроза національній безпеці та розголошення секретних відомостей».

Брындзя будет, как коньяк

«Що об'єднує такі різні продукти, як коньяк, шампанське, баварське пиво, пармезан, горгонзола, а також любецький марципан, тенерифський мед, шидловська сливка, сегедська паприка, моденська шинка або навіть шотландська вовна? — спрашивают журналисты интернет-издания «Закарпаття онлайн» и сами же отвечают: — Те, що всі вони є географічними зазначеннями, і вироблятися відповідні продукти можуть лише на чітко визначеній території з дотриманням встановлених вимог».

А весь этот географическо-кулинарный экскурс к тому, что первый такой продукт может появиться и в Украине.

Первый украинский продукт — кандидат на географическое указание выглядит очень аппетитно

«Підписавши Угоду про асоціацію, Україна і Європейський Союз зобов'язалися захищати географічні зазначення одне одного. Але в той час як у ЄС зареєстровано понад 3,5 тисячі географічних зазначень, в Україні система ГЗ перебуває в процесі становлення. І перший український харчовий продукт з ГЗ, реєстрація якого очікується вже найближчим часом, виробляється на Закарпатті. Це — гуцульська овеча бриндзя», — говорится в публикации.

«Ми очкуємо, що вже зовсім скоро саме бриндзя з овечого молока стане першим харчовим продуктом, зареєстрованим в Україні як географічне зазначення», — розповів Іван Гайванович, національний експерт з маркетингу і комунікацій проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».

Эксперт также познакомил закарпатских журналистов с некоторыми аспектами концепции географических указаний, и рассказал о том, что означает подобный эксклюзивный статус.

«Географічні зазначення — тема доволі нова для України, тому що у такому формулюванні вони вписані в угоду TRIPS (Угода про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності). Україна інтенсифікувала роботу після підписання Угоди про асоціацію, згідно з якою сторони взяли на себе певні зобов'язання. У ЄС зареєстровано понад 3,5 тис. географічних зазначень».

«Необхідно розділяти поняття «торгова марка» і «географічне зазначення». Торгова марка є засобом ідентифікації товару, прив'язаним до торгового виробника, і предметом фантазії. Географічне зазначення також є способом ідентифікації товару, але прив'язане до певної географічної території. Воно вказує на певні унікальні властивості характеристики продукту, які залежать від певної території — її традиції, природних особливостей (ґрунти і т. д.) тощо».

«Але є певні деталі, що об'єднують торгову марку і географічне зазначення: вони обидва є об'єктом інтелектуальної власності. Якщо торговій марці документ видається на 10 років, то географічне зазначення реєструється навічно. Ця процедура довготривала і трудомістка. Заявка на реєстрацію гуцульської бринзди подана наприкінці 2018 р., опублікована — навесні 2019-го. Очікуємо що у жовтні буде зареєстровано географічне зазначення «гуцульська овеча бриндзя». Використовувати його зможуть всі виробники, які працюють на визначеній території, дотримуються неухильно технології та мають сертифікати якості».

«Географічні зазначення мають як швидші, так і відкладені у часі виграші. Зокрема, це свідчить, що продукт якісний, автентичний, унікальний, традиційний».

Гастарбайтеры из Доминиканы

Тема украинских заробитчан за границей уже избита, в отличие от темы иностранцев, зарабатывающих на хлеб в нашей стране. Заполнить пробел попытались репортеры черновицкого информагентства «АСС». Они выясняли — сколько иностранцев официально работают в Буковинском крае, и какие виды деятельности они предпочитают.

«У 2019 році Чернівецька обласна служба зайнятості видала 57 дозволів на працевлаштування іноземців та продовжила — 5. Найбільша кількість іноземців — із Румунії (25 осіб), Туреччини (14 осіб), Домініканської Республіки (4 особи), Італії (3 особи). Також є представники Болгарії, Туркменістану, Узбекистану, Польщі, Молдови, Греції, Литви та Індії.

Як зазначає директорка Чернівецького обласного центру зайнятості Любов Кожолянко, іноземці на Буковині задіяні у різних сферах діяльності. На підприємствах з вироблення та продажу деревини працюють на посадах генерального директора, виконавчого директора та майстра цеху. На підприємствах з виробництва одягу на посадах техніка-технолога, майстра цеху та швачок. У ресторанному бізнесі працюють кухарі, у сфері транспорту — адміністратори та механіки, у сільському господарстві — менеджер зі збуту продукції, у сфері транспорту — керівники та механіки, у приватній охоронній службі — охоронці.

Більшість дозволів видано на працевлаштування іноземців у м. Чернівці. У Вижницький район працевлаштований директор з виробництва та заступник директора, у Герцаївському районі — менеджер зі збуту вирощених зернових культур, у Глибоцькому районі — генеральний директор та кухар, у Кіцманському районі — директор з виробництва на підприємство з вирощування свійської птиці. У Новоселицькому районі працевлаштовані охоронці, кухарі, механіки та заступник директора, у Сторожинецькому районі — генеральний директор на підприємстві з переробки деревини».

Уважаемые читатели, PDF-версию статьи можно скачать здесь...

загрузка...
Loading...

Загрузка...

От взрывов боеприпасов защитят 100 млн грн

На складах будут построены охранные периметры и обеспечено их оснащение современными...

«Беспилотная» линия

Только две недели назад я писал о том, что «частенько оппоненты действующей власти...

Следствие может допросить Муженко по делу о пожаре на...

Луценко: следователи уже привыкли, что спрашивать позволения на допрос не надо

Фахівці попереджали керівництво країни про...

Всі ці 12 років, тобто з квітня 2005 року, коли в Калинівці відпрацювала найавторитетніша...

Загрузка...

Границы «особого статуса»

В сегодняшнем обзоре региональных СМИ — публикации изданий Донецкой,...

Хозяева бесхозяйственности

Способность власти доводить до конца начатые ею проекты позволяет судить о ее...

Учеба с удобствами во дворе

В сегодняшнем обзоре региональных СМИ — самое интересное со страниц изданий...

Заробитчане в Польше: вторая трагедия за полгода

В сегодняшнем обзоре региональных СМИ — материалы, подготовленные нашими коллегами...

Комментарии 0
Войдите, чтобы оставить комментарий
Пока пусто
Loading...
Получить ссылку для клиента

Авторские колонки

Блоги

Idealmedia
Загрузка...
Ошибка